cm
HUF

Rendeléskövetés || (0) |

MENÜ

INSPIRÁCIÓK
A SZŐNYEGEKRŐL
FőoldalA szőnyegekrőlSzőnyeg típusok

Az emberek általában különbséget tesznek a szövött (Kilim) és a csomózott szőnyegek között, melyek esetében a fonalat a felvetőszálak köré hurkolják (Csomózás).

Az egyes keleti országok szőnyegeinek eredetét illetően a következő alapvető típusok szerint lehet osztályozni őket: manufaktúrában készült, nomád, falusi és 'dizájn' szőnyegek.

I. Manufaktúrákban készült szőnyegek

A kézműves műhelyekben készült szőnyegek nagy múlttal és nagyhírű hagyománnyal rendelkeznek, és minden szőnyeggyártó országban megtalálhatók. Jól szervezetett vállalkozásokban készülnek, szinte minden formában, akár lenyűgözően túlzó méretekben is. A XVI.-XVII. században, a kézicsomózású szőnyegek fénykorában, számos pompás szőnyeg került ki a Török és a Perzsa birodalom udvari műhelyeiből. Egyre szorosabb csomózási technikát és egyre bonyolultabb mintázatokat alakítottak ki az akkori szőnyegtervezők, akik kiváló művészeknek számítottak. Az új mintákat előszőr milliméterpapírra rajzolták le, hogy a szövők minden egyes megrajzolt csomót precízen tudjanak felvinni a szövetre.

A szőnyegcsomózás különleges művészete ezután természetesen más országokban is elterjedt, többek között Indiában, Afganisztánban, Pakisztánban, Türkmenisztánban és Kínában, stb., ahol mindezt utánozni kezdték. Manapság tehát a legfinomabb minőségű szőnyegek sem kizárólag Törökországból vagy Perzsiából származhatnak.
II. Nomád szőnyegek

A nomád szőnyegek még mindig nagy szerepet játszanak azokban az országokban, ahonnan származnak. Törökországban, Iránban, Afganisztánban, Pakisztánban és a szomszédos területeken vándorló törzsek, pásztorok és földművesek utaznak legelőről legelőre; míg a férfiak marhatenyésztéssel töltik az idejüket, addig a nők szőnyegszövéssel foglalkoznak.

Amikor tartózkodási helyüket megváltoztatják, a szövőszéket gyakran kell lebontani és újra összeállítani. A minta ezáltal szabálytalanabbá válik, ami ugyanakkor még jobban növeli az eredeti szőnyegek iránti vonzalmat. Ezeken a szőnyegeken teljesen egyéni kompozíciókat találunk, melyeket mindenféle előzetes vázlat nélkül készítettek. A mintázatot és a színvilágot, - amely vallomásként tükrözi életmódjukat, kultúrájukat és az őket körülvevő figurákat és vidéket - nemzedékről nemzedékre adják tovább egymásnak.


III. Vidéki szőnyegek

Azokat a szőnyegeket, melyeket letelepedett falusiak egyszerű otthoni munkával készítenek, vidéki szőnyegeknek hívják. Részben saját maguktól, de különféle vállalkozások nevében is készítenek szőnyegeket, amely e stílust meghatározza. A minták a nomád szőnyegekére emlékeztetnek, de míg a nomádok alapvetően gyapjút használnak a kisméretű szőnyegeik felvető- és keresztszálaihoz, addig a falusiak pamutfonalakat is. Szőnyegeik mérete elérheti a 12 négyzetmétert is. Egészen finom motívumokat csak részben alkalmaznak, mert az már olyan precizitást igényel, amely stílusában határozottan eltér az egyszerűbb falusi szőnyegektől. Általánosságban véve mindkét típus igen elterjedt.


IV. Modern vagy dizájn szőnyegek

A keleti mintázatú szőnyegek mellett új kreációk és csodálatos, tervezők által megálmodott szőnyegek jelentek meg a piacon, melyek kizárólagosan az aktuális divatirányzatokhoz igazodnak - ebből adódóan természetesen folyamatos változásnak vannak kitéve.

Például modern festők különféle motívumait kéziszövésű szőnyegeken reprodukálnak. Ezzel egy új célcsoportot érnek el - azokat a vásárlókat, akik bár nem kedvelik a hagyományos kézicsomózású szőnyegeket, mégis értékelik a kifinomult lakberendezést.


< Ár | Vissza a menühöz | Kezelés & Tisztítás >