×
Főoldal A szőnyegekről Kezelés & Tisztítás
Kezelés   |   Tisztítás   |   Foltok   |   Víz okozta károsodás   |   Molyok   |   Színváltozás   |   Kaspók, virágcserepek   |   Javítások   |   Alátét
I. Kezelés

A valódi kézi csomózású keleti szőnyegeket különös gondossággal kell kezelni, hogy minél tovább jó állapotúak maradjanak. Ezért ajánlatos a szőnyegeket évente legalább egyszer megforgatni, hogy megelőzzük az egyoldalú elhasználódást.

II. Tisztítás

A tisztítás alapszabálya: a szennyeződést a lehető leggyorsabban kell eltávolítani. A felszínen lerakodó por eltávolítására megfelelő a porszívó.

A porzsákba apró gyapjúdarabok kerülhetnek, de ez ne adjon okot riadalomra, hiszen ezek csupán a nyírt felület maradványai vagy a fonálrostok lemorzsolódásai.

A szőnyeget az első naptól kezdve lehet porszívózni, mégpedig a csomózás irányának megfelelően. Rendkívül fontos a porszemek eltávolítása, mivel azok az alapszövetbe juthatnak, és azt a súrlódás révén tönkre tehetik.

III. Foltok

Apró foltokat a megfelelő tisztítószerrel óvatosan eltávolíthatunk (ld. az alábbi táblázatot). A foltnak nem szabad beszáradnia. Fontos, hogy a szőnyeget mindig töröljük szárazra, soha ne maradjon nedves!

FolttípusKezelésEljárás
Sör/bor
Kávé/Kakaó
Gyümölcs
Vér/Vizelet
Használjon langyos vizet kevés tisztítószerrel (szappan, mosogatószer) és egy csepp ecettelDörzsölje be a foltot puha ronggyal, majd dörzsölje szárazra
Zsír/Olaj
Gyanta/Kátrány
Cipőkrém
Kereskedelmi szőnyegtisztító (pl. Vanish)Kövesse a kezelési útmutatót/használati utasítást
Lakk/olajfesték
Paraffin
Terpentin olaj vagy lakkbenzin, itatóspapírral el kell távolítaniDörzsölje be a foltot ronggyal
RozsdaKereskedelmi szőnyegtisztítóKövesse a kezelési útmutatót/használati utasítást
Tinta
Tollnyom
Kereskedelmi szőnyegtisztítóKövesse a kezelési útmutatót/használati utasítást


IV. Víz okozta károsodás

Gyorsan kell cselekedni víz okozta kár veszélye esetén. A nedvessé vált szőnyeget semmilyen körülmények között nem szabad kezeletlenül hagyni.

A szőnyeg hosszantartó nedves állapota a színek kifakulását és keveredését okozhatja, ezért a kiszárítást nagyon gyorsan meg kell kezdeni. A nedvesség tönkreteszi a szövetet, a szőnyeg pedig hullámossá válhat és összehúzódhat. Komolyabb károsodás esetén érdemes egy szakértő tanácsát kérni, aki professzionális tisztítóműhelyt tud ajánlani.

V. Molyok

A sötét és meleg helyeket kedvelő molyok komoly veszélyt jelentenek a szőnyegekre nézve.

A gyakori használat, fény és friss levegő természetes ellenségei a molyoknak. A tisztítóműhelyek centrifugás technikákkal adnak hosszú távú védelmet a molyártalom ellen, azonban természetesen a hagyományos molyirtók is hatásosak lehetnek.

VI. Színváltozás

Mit tegyünk, ha a szőnyeg hátoldalának színe megváltozik? A színváltozás a felhasznált gyapjúban (a bolyhokban) található szinezék anyag többletéből adódik, ami egy szakértő által végzett alapos szőnyegmosással kiküszöbölhető, tehát nincs szó minőségi hiányosságról.

VII. Kaspók, virágcserepek

A virágcserepek alattomos ellenségei a kézi csomózású szőnyegeknek, így nem valóak azok felszínére. Az alul összegyűlő nedvesség károsítja a szövetet, mely hatására elrohad és elgyengül.

VIII. Javítások

Nagyobb javításokat mindig csak szakember végezze! Az egyéni kísérletezés nem ajánlatos, hiszen a kézi csomózású szőnyeg túl értékes az efféle 'barkácsoláshoz'.

A legtöbb szakboltban elvégzik az elrojtosodott végek beszegését és a kisebb lyukak stoppolását is.

IX. Alátét

A vásárláskor a vékony szőnyegekhez alátét vásárlása javasolt, ha a szőnyeg saját struktúrája nem elég erős. Ezáltal elkerülhető a csúszás és az értékes szőnyeg védelme is biztosítható.

Többféle szőnyegalátét létezik, más és más célra. Ha szőnyeg velúr felületen nyugszik (tipikus padlószőnyeg borítás), a dörzsölődés miatt előfordulhat, hogy elmozdul, miközben járnak rajta: azaz 'elvándorol'. Erre az esetre, vagy más padlófelületekhez (parketta, kő), valamint ha a szőnyeg hullámos vagy meg van csavarodva, rendelkezésre állnak speciális csúszásgátló alátétek, melyek nagyon hasznosak lehetnek. Szőnyegalátét kínálatunkat itt tekintheti meg.

Örömmel állunk szolgálatára, bármilyen segítségre lenne szüksége.

< Szőnyeg típusok | Vissza a menühöz | Származási hely >