cm
HUF

Rendeléskövetés   |   Regisztráció   |   Bejelentkezés

Kosár (0)

MENÜ

FŐOLDAL
INSPIRÁCIÓK
A SZŐNYEGEKRŐL

A szőnyeg alapszerkezetét a felvetőszálak és a keresztszálak alkotják. Nem a hagyományos értelemben vett 'csomózásról' van szó, hanem inkább 'hurkolásról', amely a csomózási eljárás során a fonákszálak köré dolgoznak. Attól függ, hogy melyik csomózási típust részesítik előnyben, vagy a perzsa 'Szenné'-ét, vagy pedig a török 'Gördesz' csomózást, mindegyik csomó két , néha három felvetőszálat köt össze, amíg a teljes sort be nem fejezik. Miután egy sor kész van, egy fésűvel (sulykolóval) keresztszálat ráütögetik a csomókra, hogy rögzítsék őket, a fonál végét pedig pengével levágják. Ezután a keresztszálat(vetőfonalat) áthajtják a szőnyeg teljes szélességén, és az oldalélek köré tekerik. Néhány sor elkészülte után a csomózott gyapjúszálakat egyenletesen megnyesik.

Csomóról csomóra, sorról sorra a szövők türelmesen folytatják ezt a munkálatot, míg az egész minta fokozatosan ki nem rajzolódik. A minta széléhez érve a szövött szegély – az ún. 'Kelim' – adja meg a kész szőnyeg végső formáját a rojtokkal.

Gyakorlatban három csomózási típust különböztetünk meg: a perzsát, a törököt és simát.

I. Perzsa csomózás

A perzsa csomózást Szenné csomózásnak vagy Farszi bordázatnak hívják, mely másfeles hurkokat eredményez a felvetőszálak körül. A perzsa csomózásnál minden esetben észrevehetők a felvetőszálak. A török és perzsa csomózás között nincs minőségi különbség. Az eltérés mindössze annyi, hogy a perzsa csomózás több ábrázolási lehetőséget ad, valamint hogy a perzsa csomózással a vonalak puhábbak lesznek, mint a török csomózással.

II. Török csomózás

A török csomózást dupla csomózásnak, Gördesz csomózásnak vagy török bordázatnak is szokták nevezni, azt jelenti, hogy a fonalat duplán hurkolják (csomózzák) a felvetőszálak köré. Török csomózással a fonál láthatatlan lesz. Ezt a típusú csomózást leggyakrabban mértani, részben egyszerű és kevésbé részletes vagy kidolgozatlanabb mintáknál használják.

III. Egyszerű csomózás

Dschufti, spanyol, tibeti csomózás stb.:
Ezzel a csomózási technikával sima hurkot kötnek. Ha megfordítjuk a szőnyeget, akkor rögtön ráismerünk erre a szövésre, a hurkot a hátulja felől egy tű segítségével egyszerűen meg lehet hosszabbítani.

Vigyázat! A régi és az antik szőnyegek sohasem egyszerű/sima csomózási eljárással készülnek!


IV. Szövőszékek

Gyakorlatilag két különböző szövőszék létezik: egy függőleges és egy vízszintes. A munka a Kelim szegély szövésével kezdődik, ami kb. 3-4 cm-t jelent a sor alján. Aztán elkezdik csomózni az első sort. A felvetőszál, ami a szék jobb és bal oldalán található, szabadon marad. Ezeket később az oldalsó szélekhez rögzítik varrással. Finomabb szőnyegek esetében a motívumokat/mintákat és a színeket először papíron megtervezik, aztán csomóról csomóra kivitelezik.

A vízszintes szövőszék

A vízszintes típus könnyebben szállítható. Ezért a nomádok előszeretettel használták kisebb szőnyegek készítéséhez.


A függőleges szövőszék

A függőleges szövőszéket inkább letelepedett falusiak és nomádok használják. Nagyobb és finomabb szőnyegek készítéséhez a függőleges szövőszék sokkal inkább alkalmas. A szék két függőleges helyzetű erős párhuzamos rúdból áll, amelyeket keresztirányban fatörzsek erősítenek össze a felső és az alsó végüknél. A két kereszttartó között hosszirányban feszessé válnak a felvetőszálak.


< Anyagok | Vissza a menühöz | Színek >