cm
HUF

Rendeléskövetés || (0) |

MENÜ

INSPIRÁCIÓK
A SZŐNYEGEKRŐL

Először is mi határozza meg egy valódi kézi csomózású szőnyeg árát? Két fontos tényezőt érdemes figyelembe venni, amikor megállapítjuk a szőnyeg árát:

- Az osztályozási kritériumok megfelelő összegzése és értékelése (kidolgozottság, anyag, minta, életkor, gyártó hely stb.), valamint
- A piacot befolyásoló tényezők (mint a gazdasági fejlődés, pénzérték, vásárlőerő, kereslet és kínálat stb.)

A technikai kritériumokon kívül másik fontos szempontot is figyelembe kell venni, amikor egy valódi kézi csomózású szőnyeget vizsgálunk. Nevezetesen az emberi munkát! Egy közepes minőségű szőnyeg befejezése csomóról csomóra, hónapokba, sőt még évekbe is telhet. A szövők majd minden nap a szövőszék előtt töltik az idejüket. Nemcsak sok időt, energiát, de tehetsége és ihletet is befektetnek ebbe az értékes művészetbe. Kizárólag, mivel alacsony a munkabér ezekben az országokban, váltak megfizethetővé a szőnyegek a nyugati országok számára. Ha összehasonlítanánk vagy kiszámolnánk a munkaerejüket a nyugat-európai órabérekben mérve, szinte megfizethetetlen lenne a perzsaszőnyeg.

Minden eredeti szőnyeg mai piaci ára, sajnos a piaci mutatók fejlődésének és hatásának is ki vannak téve, habár az eredeti szőnyeg árát így sem fejezik ki. Mindazonáltal nem szabad alulértékelni az eredeti szőnyegalkotásokat, mint ahogy semmilyen más értékes művészetet vagy kézműipart, mint a festészetet, a porcelánokat stb.


< Életkor | Vissza a menühöz | Szőnyeg típusok >