cm
HUF

Rendeléskövetés   |   Regisztráció   |   Bejelentkezés

Kosár (0)

MENÜ

FŐOLDAL
INSPIRÁCIÓK
A SZŐNYEGEKRŐL

I. Gyapjú és gyapjú-termelés

Majdnem minden szőnyeget gyártó országnak a saját gyapjú termékei. Ha szükséges, akkor rendszeresen hoznak be kíváló mínőségű anyagot pl. Ausztráliából és Új-Zélandról.

A kézi csomózású szőnyeg minősége döntő módon a gyapjútól függ. Fontos az is, hogy milyen éghajlati körülmények közt élnek a bárányok. Ha az állatok nehéz életkörülmények között élnek, pl. hosszú száraz időszak, vagy erősen ingadozó hőmérsékleti viszonyok mellett, akkor az különösen tartós minőségű szőnyeggyapjút eredményez.

A gyapjúkészítés már a bárányok testének előkészítésével: egy előmosással kezdődik.Az állatokat egy patakba hajtják, szinte teljesen megtisztítva bundájuk szinte teljesen tiszta nem lesz a portól, a homoktól és a verítéktől. A nyírás után a gyapjút halomba rakják és folyó vízzel alaposan megtisztítják. A gyapjú elveszti súlyának majdnem felét, melyet a felületi ragasztó és összetapasztó jellegű zsiradékok alkotnak. Az állati gyapjút már a nyírás alatt szálhosszúság és rostvastagság szerint válogatják.

A szőnyeg típusának megfelelően ezután kiválasztják az alkalmas fonalat. Általában a vidéki szőnyegek készítésénél a bárányok hátán található erősebb szálakat (felszőrt) használják, mivel azok a rostok erősek, sörte- szerűek, szilárdságuk ellenére simulékonyak és jelentős mértékben taszítják a szennyeződést. Az előkelőbb minőségű szőnyegek készítéséhez sokkal vékonyabb és puhább rostú szálakat használnak a szövők, ami a bárány hasán található és pehelyszőrnek hívják.

II. Szövet anyag

Ha a szőnyeg anyagáról beszélünk, akkor egyaránt érdemes vizsgálni a felvetőszál, a keresztszál (a szőnyeg struktúrájának alkotói) anyagát, és a csomózáshoz használt alapanyagot is, melyből a szőnyegbolyhok készülnek.
A következő táblázat a különbségeket illusztrálja:

AnyagFelvetőszálak és keresztszálak (szőnyegszerkezet)Bolyhok (szőnyegfonál, csomózási alapanyag)
PammutA pamutot a szőnyegszerkezet elkészítéséhez (tehát a felvetőszálakhoz és keresztszálakhoz) használják szinte kizárólag. Időnként kevert szálakat használnak, pl. a felvetőszálakhoz selymet és a keresztszálakhoz jó minőségű pamutfonalat. Rendkívül nagy szilrádságot és hosszú élettartamot ad a szőnyegnek. Pamutot ritkán használnak a bolyhok kialakításához, mert a napi használathoz nem elég tartós.---
Bárány gyapjú---A báránygyapjú a leggyakrabban használt szőnyegalapanyag. Nem csak a meleget tartja, és a vizet taszítja, hanem ráadásul sem a mérete sem a feszessége nem változik nagymértékben, valamint nagy a rugalmassága.
Tiszta élő gyapjú---A legkedveltebb szőnyegcsomózási alapanyag általában a kézzel sodort gyapjúfonál a bárány bundájából. Kizárólag élő bárányról nyírott gyapjú nevezhető tiszta élő gyapjúnak.
Finomgyapjú---Az értékes és szép darabok finomgyapjúból kötözöttek, mely minőségi kifejezés a legfinomabb gyapjú rostokra utal. A fiatal bárányok puha és zsenge gyapjúszálaiból áll, melyek szépsége és hajlékonysága a selyemére emlékeztet.
SelyemFőleg értékes és drága selyemszőnyegekhez.Selyemfonál a selyemhernyó begubózott lárvájának bábjából állítható elő összetett folyamat segítségével.
A selyem nagyon tartós és hajlékony szövőanyag. A selyemszőnyegek nagyon értékesek lehetnek, mivel nagyon magas csomószám érhető el a selyemfonalakkal (megközelítőleg másfél millió csomó/négyzetméter). A perzsa gyapjúszőnyegekben a körvonalaknál és az alakoknál használnak selymet, kiemelési céllal, főleg finomgyapjúval kombinálva.
Fényesített pamut---Hasonlóképpen a pamuthoz, a fényesített pamut is használható csomózási alapanyagnak. Óvakodni kell a tisztességtelen kereskedőtől, aki fényesített pamutból készölt szőnyeget selyemszőnyegként akarja eladni. Értékes selyemszőnyeg vásárlásakor éppen ezért szakértő tanácsát javasoljuk.
TeveszőrA teveszőr nagyon ritka, költségesebb, mint a báránygyapjú. Nagyon vékonyszálú és puha, de a molyártalomra kényes. A Beludzs és nomád szőnyegeknél gyakran alkalmazzák.---
KecskeszőrA kecskeszőrt az állatok bundájából fésülik ki. Kemény, szálkás és tartós, leginkább a nomád az Afgán és a Türkmén szőnyegeknél alkalmazzák.Ritkán használatos alapanyag. A nomádok azért alkalmaznak elsősorban a szőnyegszerkezethez kecskeszőrt, mert erős és kemény. Az angóra kecske nagyon értékes a finom angóra gyapjáért (mohernek is nevezik), melyet könnyű csomózni. Ez a gyapjú évente legfeljebb 20 cm hosszúra nő, és állatonként mindössze 2,5 - 5 kg gyapjú nyerhető.


< Történet | Vissza a menühöz | Csomózás >